Home Bugetul tau Veniturile

Veniturile

Estimarea veniturilor se face prin realizarea unei liste cu sursele tale de venit a€“ de la locul de muncă permanent ori din colaborări, apoi alocațiile, cadourile, economiile și dobânzile.

Principalele surse de venit sunt:

  • Venitul din muncă
  • Venitul din acumulări și investiții
 

Cei mai mulți oameni sunt salariați și se bazează pe venitul adus de muncă prestată pentru angajator. Dacă ești propriul tău patron într-o mică afacere, se poate spune că ești și propriul tău angajat, deci muncești pentru tine. 

Acumulările sau averea, înseamnă ceea ce ai în proprietate: bunurile materiale, plus conturile bancare și investițiile în acțiuni la bursă. Valoarea netă a averii se constituie din ceea ce deține o persoană după ce își plătește datoriile și face plățile aferente bunurilor deținute, ca de exemplu impozitele pe casă.

Folosite în diferite moduri, proprietățile pot aduce venituri. De exemplu, dacă deții un tractor, îl poți da în folosință în schimbul unei sume de bani. În acest caz, economiștii spun că îți folosești bunul deținut pentru a obține o rentă. Averea sub forma banilor, împrumutați sau depozitați într-un cont, produce dobândă. Dobânda reprezintă venitul care se obține lăsându-i pe alții să-ți folosească capitalul. Renta și dobânda sunt două tipuri de venituri obținute din averea deținută.

Cum poți acumula avere? Răspunsul e simplu: economisește!
Bineînțeles, sumele economisite depind de numeroși factori, cum ar fi mărimea venitului, cum te aștepți să evolueze venitul, dobânzile oferite de bănci sau nivelul impozitelor, precum și cât de prudentă este persoana respectivă.

Care este înclinația ta spre consum?
Pe măsură ce venitul crește, cresc și economiile. Relația dintre modificarea venitului și modificarea consumului (și implicit, modificarea economiilor) a fost formulată de celebrul economist britanic John Maynard Keynes, care a arătat că ”odata cu creșterea venitului, oamenii în general își măresc consumul, dar nu tot așa de mult cu creșterea venitului”. Ca să traducem la scară mică, la nivel de individ, am putea da următorul exemplu: dacă câștigi cu 1000 de lei mai mult, nu vei fi dispus să-i cheltuiești pe toți. Restul îl poți economisi la bancă sau, eventual, vei începe să faci mici investiții.

Pentru mai multe informaţii, accesează rubrica Întreabă expertul.
 


Site realizat cu mândrie de graficaro.net - servicii de creare site